Alüminyum Oksit
Beyaz alüminyum oksit, kahverengi ve pembe alüminyum oksit olarak alüminyum oksitler 3 ana grupta bulunur. Saf bir abrasif olan malzemeler pek çok alanda kullanım sağlar. Genel başlıkta alüminyum oksit olarak alınsa da her renk için ayrı değerlendirme yapılması gerekir.
Kahverengi Alüminyum Oksit
Özellik bakımından incelendiğinde kahverengi alüminyum oksidin yüzde 96- 99 oranında saflığının bulunduğu görülür. Dayanıklı ve sert yapısı itibariyle kahverengi alüminyum oksit yüksek basınçlara karşı oldukça dayanıklıdır. Aynı şekilde sert yapısı malzemeyi aşınmaya karşı da son derece dirençli hale getirmiştir. Ürünler normal koşullarda içerisinde demir içermez. Yapı olarak alüminyum oksit, kahverengi türü ile ıslak ve kuru kumlamaya uygun yapıda bulunur.
Oluşum olarak kahverengi alüminyum oksit; oksit, boksit ve antrasitin yüksek sıcaklıklarda birleşmesi ile meydana gelir. Ürün yüksek sıcaklıklar sağlayan ark ocaklarında bir araya getirilerek üretilir. Grup olarak elektro korundun grubunda yer alır. Elmastan sonra ikinci sert mineral olan kahverengi alüminyum oksidin rengi kahverengi olup demir içermeyen yapısı bulunmaktadır. Sert yapısı bu minerali aşınmaya karşı dirençli hale getirmiştir. Aşındırıcı taş ve zımpara imalatında ıslak ve kuru kumlamada ürünler yüksek verim sağlar. Kireçlenmiş oksitten indirgenmiş eriyik olarak üretilen alüminyum oksit, pek çok alanda kullanım sağlar.
Kahverengi Alüminyum Oksit Özellikleri Ve Kullanım Alanları
Çok amaçlı kullanım malzemesi olan kahverengi alüminyum oksit, zımpara bez ve cilalama için kullanılır. Ürün, seramik zımpara diskleri ve malzemeleri üretiminde kullanılır. Aşınmaya karşı koruyucu yapısı malzemeyi ateşe dayanıklı ürünlerde kullanmaya da uygun hale getirmektedir.
Otomotiv sektöründe pek çok alanda alüminyum oksit, özellikle silindir kapakları, valf ve pistonlarda kullanılır. Havacılık sektöründe de türbin kanalları temizliği bu ürün ile yapılmaktadır. Toz ve boya temizleme işlemlerinde, metal ya da metal dışı malzemenin matlaştırılmasında alüminyum oksit, rahatça kullanılır. Boru ya da boru hatları, cam ve cam dekorasyon işleri, teflon kaplama öncesi yüzey pürüzlendirmede bu ürünler kullanılmaktadır. Sert ve dayanıklı yapısı ile kahverengi alüminyum oksit, taş mermer ve granit kesimlerinde kullanılır. Kumlama sistemleri bakımından ürün incelendiğinde basınç kumlama sistemlerinde ve emişli kumlama sistemlerinde yer aldığı görülmektedir.
Sertlik olarak 9 mohs olan alüminyum oksit, tane yapısı olarak köşeli yapıda bulunmaktadır. Ürünün erime noktası ise 19500 derecedir. Özgül yoğunluk olarak kahverengi alüminyum oksit, 3,90 ile 4, 10 arasında değişen yoğunluğa sahiptir.
Beyaz Alüminyum Oksit Özellikleri ve Kullanım Alanları
Abrasif çeşidi olarak beyaz alüminyum oksit, malzeme direncini artırmak için kullanılır. Yapı olarak 3 farklı şekilde bulunmaktadır. Beyaz alüminyumun yüksek saflıkta kalsine edilmesi ile elde edilir. Karakter olarak beyaz alüminyum oksit için en belirgin özellik sertliklerinin yüksek olmasıdır. Geniş kristal boyutunda olmaları ve erime noktalarının yüksek olması ürünün pek çok alanda kullanım sağlamasına neden olur. Kırılganlıklarının çok az olması bu malzemenin saflığının çok yüksek düzeyde bulunmasından kaynaklanmaktadır. Sert ve dayanıklı yapısı beyaz alüminyum oksidin uzun süre kullanılmasını sağlar. Beyaz alüminyum oksitlerin saflığı yüzde 99 oranında bulunur. Bu yönü ile beyaz alüminyum oksitler kahverengi alüminyum oksitlerden ayrılmaktadır. Beyaz ürünlerin daha dayanıklı ve sert yapısı bulunur.
Uygulama alanlarına bakıldığında beyaz alüminyum oksitlerin otomotiv sanayinde yoğun olarak kullanıldığı görülmektedir. Bu sanayide silindir kapakları, valf ve pistonlar için alüminyum oksit kullanılır. Kaynak ve boya işlemlerinden önce yüzeyin pürüzsüzleşmesinde de yine bu ürünlerden yüksek verim alınmaktadır. Cam ile cam dekorasyon işlemlerinde de beyaz alüminyum oksit kullanımı bulunur. Yapı olarak kahverengi alüminyum oksitten az farkı bulunan beyaz alüminyum oksit, kullanım alanı olara da kahverengi alüminyum oksit ile benzerlik gösterir. Seramik sanayi, refrakter sanayi gibi pek çok sanayide beyaz alüminyum oksit karşımıza çıkmaktadır.
Fiziksel yapı olarak ürünün özgül yoğunluğu 3,9- 4,1 arasında değişir. 25 kg çuvallar ile paketlemesi yapılan ürünün tane iriliği 1,4 ile 2,1 arasında değişmektedir. Paletli olarak paketlemede 1 ton ağırlık bulunmaktadır. Erime noktası alüminyum oksit için 2050 olarak ölçülmüştür. Oldukça yüksek derecede eriyen malzeme yapı olarak yüksek ısıya dayanıklıdır. Sertlik aynı kahverengi alüminyum oksitte olduğu gibi 9mohs olarak ölçülmüştür.
Kumlama sistemlerinde basınçlı kumlama donanımları ve enjeksiyon kumlama donanımları yer alır. Uygulama metalizasyon kaplama ve boya işleri öncesinde de kullanılır. Fiziksel yapı olarak kahverengi alüminyum oksit ile pek çok benzerliği bulunmaktadır.
Pembe Alüminyum Oksit Özellikleri ve Kullanım Alanları
Pembe alüminyum oksit, kahverengi alüminyum oksitte olduğu gibi saflık derecesi olarak yüzde 96- 99 Aralığında bulunmaktadır. Yapı olarak oldukça dayanıklı olan pembe alüminyum oksit, bu yapısı ile sert ve yüksek basınca karşı son derece dirençlidir. Üründe normal koşullarda demir bulunmaz. Aynı kahverengi alüminyum oksit kumlamada olduğu gibi pembe alüminyum oksit kumlama işlemlerinde de ıslak ve kuru kumlama yapılabilir. Yüksek ısılı fırınlarda alüminyum oksit ve belirli oranda krom cevherinin karışması ile meydana gelirler.
Mükemmel bir kesme kabiliyeti bulunan pembe alüminyum oksitler, oksit ile üretilen en uzun ömürlü zımpara taşlarıdır. Çok amaçlı olarak kumlama malzemesi olan ürün, metalürjik cihazlarda kullanılır. Motor milleri, hassas cihaz parçaları ve kalıp temizliklerinde hassas çalışma isteyen durumlarda pembe alüminyum oksit işlemleri uygulanır.
Fiziksel yapı olarak ürünün rengi pembedir. Sertlik beyaz ve kahverengi alüminyum oksitte olduğu gibi 9 mohs olarak ölçülmektedir. Erime noktası ise ortalama 2050 dereceye kadar çıkmaktadır. Ürünün özgül ağırlığı ise 3, 94 ortalamasında bulunur. Tane yapısı köşelidir. Alüminyum oksit için her renk taneler köşeli yapı ile uygulamalarda bulunur.
Fiziksel anlamda tüm alüminyum oksit çeşitleri için tane boyutları 2000- 2800 aralığından başlar. F010 için aralık ise 1700- 2360’tır. F22, F24 şeklinde devam eden rakamlar F220 ile son bulur. F220 için ise tane iriliği 53- 75 arasında değişmektedir. Tane irilikleri renklere bakılmaksızın müşterilerin istediği boyutlarda üretilir. Çeşit olarak herhangi bir alüminyum oksit tanesi üretiminde aynı yöntemler izlenmektedir. Tüm alüminyum oksit çeşitleri 25 kg ağırlıkta çuvallarda bulunur. Big Bag çuvalları için 1 ton ağırlık bulunmaktadır. Bu çuvallar paletlidir.
Alüminyum Oksit Kimyasal Özellikler
Beyaz, kahverengi ya da pembe fark etmeksizin yapılan kimyasal değerlendirmelerde alüminyum oksit için genel kimyasal özelliklere rastlanmaktadır. Saflık derecesi çok yüksek olan ürünler için farklı maddeler kullanılır. Alüminyum oksit genel anlamda ürünlerin içinde yüzde 99 oranında bulunmaktadır. Kahverengi ve pembe alüminyum oksit için bu oran yüzde 96 olarak da bulunabilir. Fakat beyaz alüminyum oksit için oran genel anlamda yüzde 99 şeklinde bulunur.
Sodyum oksit alüminyum oksit ürününde yüzde 0, 18 oranında bulunur. Demir oksit ise bu ürünlerde yüzde 0, 05 olarak bulunmaktadır. Krom oksit ise genel anlamda alüminyum oksitte yüzde 0, 01 oranında bulunmaktadır. Ürünlerin yüksek orandaki saflığı ile malzeme sert bir yapıya sahip olmaktadır. Elmastan sonra en sert madde olan alüminyum oksit, bu özelliği ile sanayi alanlarında çokça kullanılmaktadır. Ürünlerin kullanım alanları sert yapısı, ısıya dayanıklı olması ve uzun süre kullanılması ile çoğalmaktadır.