Paslanmaz Bilye
Paslanmaz çelik bilyalar, alüminyum ve çelik gibi malzemelerin iyi şekilde kumlanması için kullanılır. Materyal parçaların en iyi şekilde yüzey işlem görmesi paslanmaz bilya ile sağlanır. Çelik, alüminyum, pirinç ya da taş gibi malzemelerin en iyi şekilde kumlanmasını isteyen herkes bu uygulamayı tercih eder. Paslanmaz çelik bilya, östenitik mikro yapıda bulunur. Bu bakımdan bilyalar düşük sertliktedir.
Malzemenin üretim yöntemleri ise farklı şekillerde oluşur. Malzeme; gaz atomizasyonu, mekanik işleme, pürüzsüzleştirme ve eleme yöntemleri ile elde edilir. Uzun ömürlü kullanımı sayesinde pek çok uygulamada rahat şekilde kullanılır. Düşük sertlikte bulunan paslanmaz bilya, paslanmaya karşı yüksek dirençli bir yapıdadır. Bu yapısı sayesinde malzeme etkili bir abresiftir.
Paslanmaz Bilya Nelerde Kullanılır?
Kullanım alanı olarak paslanmaz bilyalar için oldukça geniş seçeneklerden bahsedilebilir. Malzemenin yapısı itibariyle pek çok avantajı bulunur. Özellikle paslanmaya karşı gösterdiği yüksek direnç paslanmaz bilya kullanımını artırır. Bunun yanı sıra paslanmaz bilyaların uzun ömürlü olması da kullanıcı açısından avantajlıdır.
Yüzey profilini temizleme paslanmaz bilya kullanım alanları arsında yer alır. Yüzeyde yer alan herhangi bir pürüz ya da farklılık uygulama ile kısa sürede giderilir. Paslanmaz çelik bilya kumlama çalışmaları pürüz gidermede en sık kullanılan yöntemler arasında bulunmaktadır. Geliştirme ve iyileştirme işlemlerinde de paslanmaz çelik bilya kumlama çalışmaları yapılır. Böylelikle yüzeyler ve ürünler mükemmel bir hal alır. Geliştirme çalışmalarında kullanıcı açısından bu uygulama pratiklik de sağlar. Tüm alüminyum parçalar için paslanmaz bilya yöntemi güven ile uygulanır. Uygulama için kullanılan malzemenin paslanmaz olması ve uzun ömürlü olması alüminyum üzerinde çalışma kolaylığını da beraberinde getirir.
Basınçlı döküm ile üretilen zamaklarda da paslanmaz çelik bilya kullanılır. Paslanmaz çelik parça üretiminde aynı türden malzeme olmasından dolayı bu uygulama sıkça tercih edilir. Paslanmayan ve pürüzsüz yapı elde etmek adına uygulama kullanıcıya sıkıntısız kullanım sunar. Paslanmaz çelik dökümler de paslanmaz bilya kullanım alanları arsında yer alır. Paslanmaz çelik dökümlerinde mükemmel dökümler oluşturmak için ve temiz yüzeyler oluşturmak için uygulama tercih edilir.
Çok amaçlı kumlama malzemesi uygulamanın kullanıldığı diğer alan olarak karşımıza çıkar. Bu alanda malzeme birden fazla amaç için kullanım sağlar. Kum sökme alanlarında da işlevsellik bakımından paslanmaz bilya uygulaması tercih edilir. Kum sökmeden başka kabuk sökme alanı içinde aynı kullanım olanakları ile uygulama tercih edilir.
Kumlama sistemleri olarak uygulama, basınçlı kumlama donanımları için kullanılır. Bu sistem içinde bulunan yöntem kullanıcı istekleri ile de farklı şekillerde bulunabilir. Çarklı kumlama donanımları içinde de yine bu uygulamaya rastlamak mümkündür.
Paslanmaz Bilya Avantajları
Kullanım alanı ve yapı itibariyle paslanmaz çelik pek çok avantaj oluşturur. Öncelikle uzun ömürlü yapısı ile malzeme ve uygulama en fazla tercih edilen işlemler arasında bulunur. Ayrıca uygulamadan kısa sürede sonuç alınması da uygulamayı seçenekler arasında en üst seviyelere çıkarır. Maliyet bakımından uygulama oldukça avantajlıdır. Paslanmaz bilya maliyeti kumlama uygulamaları arasında en az seviyede bulunur.
Uygulamanın yapıldığı yüzeyler de paslanmaz bir yüzey oluşur. Ayrıca yüzeyler parlak bir yapıya da sahip olur. Böylece kullanıcı açısından çekici yüzeyler meydana getirir. Kumlama işleminde kumlama makinesinin aşınması en büyük sıkıntılar arasında yer alır. Paslanmaz bilya uygulaması kumlama makinesinin aşınmasını az da olsa geciktirmektedir.
Paslanmaz Çelik Bilya Tane Boyutları
Tane boyutları değişkenlik gösteren paslanmaz bilya için T 010 ölçüsünde 0,0- 0,2 tane iriliği oluşur. Ölçü olarak T020 için ise paslanmaz çelik bilya genel tane iriliği 0,1- 0,3 olarak oluşur. T 030 tane iriliği 0,2- 0,4 olarak bulunur. T 040 tane iriliği ölçüsünde ise 0,4 ile 0, 9 aralığı bulunmaktadır. T 050 ölçüsü aralığı ise 0,6 ve 1,0 olarak bulunmaktadır. T ölçüsü olarak 060 ölçüsünde 0,7- 1,2 aralığı yer alır. 090 ölçüsünde ise paslanmaz bilya irilikleri 0.9 ile 1.4 aralığında üretilir. T 100 ölçüsünde üretilen paslanmaz çelik bilya aralığı ise 1.0- 1.7 olarak belirlenmiştir. T 150 ölçüsünde üretilen paslanmaz çelik bilya boyutları 1, 2 – 2,4 şeklindedir. Son olarak T 200 ölçüsünde paslanmaz çelik bilya irilikleri 1,7 ile 3,4 aralığındadır.
Müşteri talepleri ile paslanmaz bilya irilikleri değişebilir. Kullanıcı istek ve ihtiyacı doğrultusunda üretim yapılır. Tane büyüklükleri müşteriler tarafından yapılan talep sonrasında ayarlanmaktadır. Ambalaj özellikleri bakımından paslanmaz çelik bilya incelendiğinde ağırlıkların 25 kg olduğu görülür. Malzemeler 25 kg ağırlığında paketlerde bulunur. Palet üzeri ağırlık ise 1 ton olarak belirlenmiştir
Paslanmaz Bilya Fiziksel Özellikleri
Paslanmaz çelik bilyaların fiziksel özelliklerinden ilk göze çarpan unsur rengidir. Renk olarak ürün metalik renk taşır. Ürünler için işletim karışımın da oluşan sertlik +- 20 HRC olarak belirlenmiştir. Esnek yapısı bulunan paslanmaz bilya yapı olarak çok sert değildir. Yuvarlak bir tane yapısı bulunur. Bu bakımdan kumlama çalışmalarında uzun ömürlü kullanım sunar. Tane yapısı olarak yuvarlak olması ve esnek olması kırılmaları önler.
Malzeme için erime noktasının ortalama 1450- 1500 derece olduğu ölçülmüştür. Bu rakamlar ortalama olarak alınmıştır. Yoğunluk olarak da paslanmaz bilya için ölçüm yapılmıştır. Ürünün takribi yoğunluğu ise 7,9 g/ 9 olmuştur. Ürün için tane iriliğine göre dökme ağırlık ölçümünde yaklaşık olarak en alt seviye 3,8 olmuştur. Yapılan ortalama tahminler ile ise en üst seviye 4,6 olmaktadır. Malzemenin mikro yapısı ise östenitiktir.
Paslanmaz Çelik Bilya Yapıları
Kimyasal olarak paslanmaz bilya özellikleri incelenebilir. Malzemenin kimyasal yapısında C, elementi yer alır. Bu element yüzde 0,05 oranında bulunur. Cr ise yapıda yüzde 16, 00 ile 20.00 aralığında bulunur. Si yapıda yüzde 1. 80 ile 2.20 aralığında bulunmaktadır. Ni için yapılan ölçümlerde yüzde 7.00 ile 9.00 oranı oluşmuştur. Mn için yapılan kimyasal analizde ise yüzde 0. 70 ile 1. 20 aralığı oluşmuştur.
Kimyasal bakımından ürünler incelendiğinde ürün yapısının östenitik yapıda olduğu görülmektedir. Östenitik yapısı bulunan ürünler sünek özellik taşır. Bu malzemeler çarptıkça ya da vurdukça çalışmaktadır. Kırılgan yapıları bulunmayan bu malzemeler uzun ömürlü kullanım sağlar. Ürünler ancak aşınma ile azalmaktadır.
Yapı içinde bulunan Cr eşdeğeri ile Ni eşdeğerinin değişimleri paslanmaz bilya yapı değişimlerine de neden olur. Yapıda bulunan östenit fazında martensit yapı ile değişiklik oluşur. Bu yapıda üretilen ürünler sert ve kırılgan olur. Dolayısıyla bu malzeme ile yapılan işlemlerde uygulama sonrasında iz oluşmasına neden olunabilir. İçerisinde bulunan Cr ve Ni ile ürünler uzun ömürlü olur. Ayrıca içindeki bu maddeler ile ürün yüzeylerde mükemmel parlaklık oluşturur. Maliyet açısından da çok avantajlı bir hale gelir. Östenit kararlı bir yapıdadır. Yapı olarak çok yumuşaktır ve sünektir. Sertleştirme tavlamalarında en fazla karbonu çözerler. Paslanmaz çelik imalatı, oda sıcaklığında östenitik ile gerçekleşir. Östenitik çeliklere Cr ve Ni ilave edilir. Eutectik sıcaklık oda sıcaklığına düşürüldüğünde ise paslanmaz bilya elde edilir. Ürün bu şekilde hazırlanarak uzun ömürlü kullanım sağlar.