Kumlama

Ürünlerin kullanım ömrünü uzatmak için kullanılan kumlama yöntemi, metallerin zamanla kir, pas ve krozyona uğramasından dolayı uygulanır. Metallerin üzerindeki yağ, kir, pas ve krozyonu kaldırıp boyama işlemi kumlama yöntemi ile gerçekleştirilir bu yöntem ile ürünlerin kullanım ömrü uzamaktadır. Kumlama işlemiz özel olarak imal edilen ve grit adı verilen makineler ile yapılmaktadır. Yöntemin amacı metalin özünü ortaya çıkarmaktır.  Metalin kumlama işlemi sonrasında dikkatli şekilde işlemlere sokulması gerekir. Kumlama yöntem uygulanan metal kesinlikle nemli bir ortamda bırakılmamalıdır. Bu işlemden sonra nemli ortamda kalan metaller, kısa sürede renk değişimi olacaktır. Sadece 1 kaç saat içinde oksidasyona maruz kalacak olan ürünlerin işlemden sonra metaller hemen boyanmalıdır. Böylece metallerin hava ile teması yok edilecektir.

Kumlama Malzemeleri

  Kumlama işlemlerinde kullanılan pek çok malzeme yer almaktadır. Bu malzemeler yapı olarak farklılık gösterdiği için farklı pek çok alanlarda kullanılabilir. Kumlama işleminde kullanılan çelik bilyalar, sanayi alanında pek çok yerde karşımıza çıkmaktadır. Paslanmaz çelikten imal edilen ürünler ile metaller dışında ürünlerde de uygulama yapılır. kumlama malzemeleri arasında çelik bilya yanında çelik gritler de bulunmaktadır. Gritler ile uygulanan yöntemler de son derece verimli bir şekilde gerçekleşir.

   Paslanmaz çelik bilyalar ve paslanmaz çelik gritler diğer uygulama malzemeleri arasında bulunmaktadır. Çeliklerde ve metallerde en iyi sonuçları veren yöntemler avantajlı pek çok kumlama seçenekleri sunmaktadır. Cam küreler özellikle zarar görmesinden kaçınılan yüzeylerde uygulanır. Yapı olarak sert bir özelliği bulunsa da bu malzemeler uygulandıkları alanda izler bırakmaz. Cam küre uygulanan alanda pürüzsüz ve satenimsi bir yapı oluşur. Ürünler görüntü olarak da güzel bir yapıya kavuşur. Kumlama malzemelerinden cam kürenin en önemli özelliği, çevreye karşı zarar vermiyor olmasıdır. Cam küreler kesinlikle çevreye karşı zarar oluşturmaz ve insan sağlığına etkisi de zararlı değildir. Uygulandıkları yüzeylerde kimyasal reaksiyonlara girmemesi hem sağlık açısından hem de işlemin iyi bir şekilde uygulanması açısından önemlidir. Cam küre ile kumlama işlemleri kısa sürede gerçekleşir.

  Alüminyum oksit de kumlama malzemeleri arasında bulunmaktadır. Kumlama malzemelerinden en saf oran ile elde edilen ürünler arasında yer alır. Saflık derecesi yüzde 99 kadar yükseklere çıkan malzeme, bu yönü ile sert bir yapıya kavuşmaktadır.  Sert ve dayanıklı yapısı ürünün pek çok sanayi alanında kullanılmasına yardımcı olur. Yüksek ısıya karşı dayanıklı olan malzeme sıkıntısız şekilde teflon sanayinden otomotiv sanayine karşı her alanda kullanılır. Plastik abrasivler de yine kumlama işlemleri için kullanılan yöntemler arasında bulunmaktadır. Seramik bilya ve garnet de aynı şekilde yine bu işlemler için kullanılan ve olumlu sonuçlar sağlayan malzemeler arasında bulunur. Sistem olarak her ürün başka bir sanayide kullanılabilir. Ayrıca sanayi kollarlında yapılan uygulamada malzeme seçimi ürüne göre değişiklik göstermektedir.

Kumlama Makineleri

 Kumlama işlemleri için özel makineleri kullanılmaktadır. Kumamla kazanı kumlama makineleri arasında bulunan ve en fazla kullanılan ürünler arasında bulunmaktadır. Genelde otomatik olarak üretilen makine 100 litreye kadar kapasite sağlayabilir. Çalışma basıncı 8 bar olan makinenin 170 kg kadar ortalama ağırlığı bulunmaktadır. Gemi sanayinden cam sanayine kadar pek çok alanda bu makine ile kumlama yapılmaktadır. Otomotiv sanayinde ya da metal sanayinde pek çok anda kullanımı bulunur. Kaplama öncesinde yüzey pürüzlendirme ya da temizleme işlemlerinde, dekoratif şekil verme işleminde makineden verimli sonuçlar alınmaktadır. Makine tekerlekleri ile mobil olarak kullanılan bir üründür.

Kumlama kabini de kumama makineleri arasında yer alır. Genelde siyah sacdan üretilen makineler, dış yapı olarak darbelere ve çizilmelere karşı son derece dayanıklıdır. İki yanı kapaklı olan makinenin ergonomik bir yapısı bulunmaktadır. Kabinin ve kapaklarının içi aşınmaya karşı dayanıklı olacak şekilde kauçuk ile kaplanarak üretilmiştir. Makine uzun süreli kullanıma olanak sağlayan bor karbür kumlama nozulu ile teslim edilmektedir. Kabinler kullanıcı ihtiyacına göre kumlama yöntemlerine göre şekillenebilir. Raylı, sehpalı ya da karıştırıcı yapılar ve daha pek çok nozul montesi ile kabinler son derece kullanışlı hale gelir.

Kumlama malzemeleri arasında bulunan kumlama odası da işlemlerde gerekli olan ürünler arasında bulunur. Bu makine özellikle kumlama yapılacak malzemelerin büyük olduğu durumlarda kullanılır. Standart parçalardan farklı olan parçalarda kumlama odası kullanılır. Geniş olarak çalışma alanı sağlamak amacıyla makine özel olarak tasarlanmıştır. Geniş alanda rahat bir çalışma sunar. Makinenin en güzel özelliği çalışma sırasında kullanıcıya ve çevresine zarar vermiyor olmasıdır. Güvenli bir ortamda çalışma kolaylığı sunar. Ayrıca kumlama odası ile iş verimliliği de en iyi şekilde artmaktadır. Makine enerjiden, sarf malzemelerinden ve zamandan tasarruf sağlar.

Kumlama makineleri arasında tamburlu kumlama makinesi de yer alır. Makine presten çıkan sac aksamları için oldukça kullanışlıdır. Bu aksamlarda boya ve kauçuk kaplama öncesinde gerekli olan hazırlıklar bu makine ile yapılır alüminyum enjeksiyon döküm ve pirinç dövme temizliğinde de yine bu makineler son derece kullanışlı olarak karşımıza çıkmaktadır. Baskı yaylarının geriliminin alınmasında ve sıcak dövme parçalarda tufalların alınmasında da tamburlu kumlama makineleri karşımıza çıkmaktadır. Eski parçalar bu makineler ile en iyi şekilde revizyon edilmektedir.

Kumlama makinelerinden birisi de askılı kumlama makinesidir. Makineler ana gövde türbinler, askı, seperatör, elevatör ve filtreden oluşmaktadır. Makinede kumlama yapılacak makineler askı malzemesine takılmaktadır. Makine içinde askı dönmeye başlar. Dönen askıya türbinler yardımı ile fırlatma yapılır. Makinede çelik granür ile kumlama yapılmaktadır. Makinenin tabanına işlem ile dökülen çelik granürler sonrasında helezyon ve elevatörler ile lastik kepçe sistemi ile seperatöre taşınmaktadır. Seperatörde yer alan elek ile çelik granür kumlardan arındırılır. Bu şekilde kumlama işlemi gerçekleşmiş olur. Ürünler ihtiyaca özel olarak üretilir.  Makineler içinde yedek parça ve ekipmanlar da bulunmaktadır.

Kumlama Yöntemi Nasıl Uygulanır?

Kumlama işlemlerinde kumlama kumu yüksek basınç ile temas etmektedir. Böylece kumlama yapılacak ürünler metal yüzeye çarpar. Çarpma esnasında kum metal yüzeyi mikro seviyede aşındırır. Aşındırma haricinde yüzeyde bulunan yağ, kir ya da paslar da bu yöntem ile ortadan kalkar. İşlem yüzeyleri boya uygulaması için hazır hale getirmektedir.  Kumlama işlemleri açık alanlarda mobil olarak da gerçekleşir. Aynı zamanda kumlama kazanları sayesinde tersane gibi anlarda da işlem uygulanır. Kumlama işlemi parça olarak büyük parçalar için de rahatlıkla uygulanır. Orta boy parçalar ve küçük parçalar için uygulanacak olan kumlama yönteminde tasarruflu makinler bulunmaktadır.

Kumlama kabinleri ile ya da kumlama odaları ile büyükten küçüğe her ürün için kumlama yapılmasına olanak doğar. Kumlama işlemleri otomatik olarak da gerçekleşir. Genelde ürünlerin üzerinde kesme ya da kaynak işlemleri yapılacağı için kumlama yapılır. Kumlama işlemi pek ok ürün için kullanılır. Genelde çelik ve metal ürünler için kumlama uygulanabilir. Fakat sanayi ve sektöre göre değişen pek çok üründe sistem rahatlıkla kullanılır. Her işlem için ayrı sıcaklığa dayana ve sertlikte bulunan kumlama kumu bulunur. Sistem için ve kullanılacak ürünler için seçim yapılmaktadır. Seçim sonrasında uygulama işlemine geçilir.